HOOGSENSITIEVE KINDEREN

Help! Mijn kind is zo gevoelig

Snel van slag, gevoelig voor sfeer, zeer opmerkzaam, last van prikkels… Herken je het bij jouw kind? Als je kind heel gevoelig is, kan het hoogsensitief zijn. Het zenuwstelsel bij hoogsensitieve kinderen is gevoeliger dan bij kinderen die niet hoogsensitief zijn. En dat vraagt wat extra aandacht. Wat houdt hoogsensitiviteit in? Hoe weet je of je kind hoogsensitief is? En hoe kun je er op een goede manier mee omgaan? Op deze pagina over hoogsensitieve kinderen lees je er meer over en krijg je waardevolle inzichten.

wAT IS hoogsensitiviteit?

Kinderen die extra gevoelig zijn, worden ook wel Hoog Sensitief (Hoog Sensitief Persoon – HSP of Hoog Sensitief Kind – HSK) genoemd. Het is geen stoornis of ziekte, maar een eigenschap. Ongeveer 15-20% van de mensen is een HSP.

Een Hoog Sensitief Kind is niet alleen extra gevoelig. Het merkt veel op en heeft een goed geheugen. Ook denkt het vaak langer en dieper na voordat het handelt en kan het zich goed inleven in anderen. Je kunt merken aan een hoogsensitief kind dat het sneller schrikt en behoefte heeft aan regelmaat en harmonie. Hij/zij observeert graag en staat vaak liever aan de zijlijn dan in het middelpunt.

Het zenuwstelsel bij hoogsensitieve kinderen is gevoeliger dan bij kinderen die niet hoogsensitief zijn. Zintuigelijke prikkels zoals zien, voelen, horen, proeven en ruiken komen sterker binnen en worden allemaal vertaald naar informatie. Alle indrukken en prikkels worden dieper en uitgebreider verwerkt.

Ieder kind is uniek. Wel zie je bij kinderen met de eigenschap hoogsensitiviteit meerdere overeenkomsten. Je ziet vaak dat ze:

• van regelmaat en structuur houden
• van duidelijkheid houden en graag weten waar ze aan toe zijn
• meer leren van vriendelijke terechtwijzing dan van (strenge) straf
• meer tijd nodig hebben om informatie te verwerken
• het belangrijk vinden om zich begrepen te voelen
• behoefte hebben aan een rustige plek waar ze zich even kunnen terugtrekken

 

hoe weet je of je kind hoogsensitief is?

Nu je wat meer hebt gelezen over hoogsensitiviteit en je kind wellicht herkent in de gevoeligheid en de hoogsensitieve persoonskenmerken, vraag je je misschien af of jouw kind ook echt hoogsensitief is. 

Omdat hoogsensitiviteit echt een eigenschap is, kan er bijvoorbeeld geen officiële diagnose gesteld worden. Wel kun je een HSP test doen om te ontdekken in hoeverre jouw kind hoogsensitief is. Doe direct de HSP test voor kinderen!

"Heel erg blij met de hulp van Suus. Je voelt je er meteen op je gemak. Ze heeft mijn zoontje geholpen en mijzelf ook. Hij weet nu beter om te gaan met prikkels en samen kunnen we aan de slag met de tips voor wat meer balans. Ik kan het iedereen aanraden.”

HULP VAN SUUS

“Zodra je vermoed of weet dat je kind hoogsensitief is, vallen er al wat puzzelstukjes op zijn plek. Dat is fijn! De volgende stap is je verder verdiepen in deze bijzondere eigenschap, zodat jullie er goed mee om kunnen gaan en het niet een last gaat worden. 

Met de juiste tips en tools geef je je kind de ruimte om zich volledig te ontwikkelen tot wie hij of zij daadwerkelijk is. Daar hoort hoogsensitiviteit bij en dat kan een hele mooie kracht zijn.

Als kindercoach ben ik er voor jou en je gezin. Ik help je om hoogsensitiviteit als kracht te gaan zien en in te kunnen zetten. Zo wordt het geen last en komt je kind lekkerder in zijn of haar vel te zitten.

Op een creatieve manier ga ik met je zoon of dochter aan de slag. Bijvoorbeeld door te schaken of te tekenen. Op deze manier maak je rechtstreeks contact met gevoelens, beelden en herinneringen. Met alleen praten, kan dit een stuk lastiger zijn. Spreekt dit je aan, neem dan zeker even contact met me op. Ik vertel je er graag meer over en wie weet gaan we samen aan de slag

Wist je dat?

Creativiteit helpt om makkelijker te uiten, dingen te verwerken en nieuw gedrag te leren. Een mooie en zeer effectieve manier. Je hoeft niet ‘creatief’ te zijn, iedereen kan het.

Je kind weer blij en gelukkig zien?

Bij Suus kun je terecht als je op zoek bent naar iemand die jou op een fijne manier kan ondersteunen. Die jou als ouder kan helpen met waardevolle inzichten en handige tips. Die jouw kind weer laat stralen.

Coaching Fijne ervaring Bij Suus

Wat was dit een fijne ervaring voor onze dochter en ook voor ons. Mijn dochter ging met zoveel plezier naar Suus toe. Samen in de speciale tuinkas zitten en de ruimte krijgen om jezelf te laten zien en handvatten krijgen, waar ze zelfs een jaar later nog hou vast aan heeft. Ook als moeder voelde de benadering warm en confronterend waar nodig. Mijn ervaring is dat de benadering volledig aansloot bij het kind en de ouder zonder een visie op te dringen. Ik ben nog steeds blij dat we de keus gemaakt hebben om bij Suus te komen.

Contact

Benieuwd naar de mogelijkheden? Wil je weten of creatieve coaching iets voor je kind is? Heb je vragen? Neem gerust contact met me op. Het is ook mogelijk om een gratis kennismakingsgesprek in te plannen. Samen kijken we of de klik er is en wat we voor elkaar kunnen betekenen.

Scroll naar boven